Jak udělat krutóny s bylinkami
Jak udělat krutóny s bylinkami
Krutóny s bylinkami jsou vynikajícím způsobem, jak přidat do salátů, polévek nebo jiných jídel křupavý prvek a aromatickou chuť. Příprava krutónů doma je jednoduchá a můžete si je přizpůsobit podle svých chutí a preferencí. Zde je základní recept na krutóny s bylinkami:
Ingredience
- 1 baguette nebo jiný chléb (můžete použít i starší chleba)
- 3-4 lžíce olivového oleje
- 2-3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1-2 lžičky sušeného tymiánu (nebo čerstvého, pokud máte)
- 1-2 lžičky sušeného rozmarýnu (nebo čerstvého)
- 1 lžička sušené bazalky (nebo čerstvé, pokud máte)
- Sůl podle chuti
- Čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
Příprava chleba
- Předehřejte troubu na 180 °C (350 °F).
- Chléb nakrájejte na malé kostičky, přibližně 1-2 cm velké. Můžete použít bagetu, ciabattu nebo jiný typ chleba podle vašeho výběru. Starší chléb je ideální, protože je křupavější.
Příprava bylinkového oleje
- Olivový olej nalijte do malé misky.
- Přidejte nasekaný česnek, sušené bylinky (tymián, rozmarýn, bazalka) a sůl a pepř. Pokud používáte čerstvé bylinky, nasekejte je jemně a přidejte do oleje.
Marinování chleba
- Chlebové kostičky vložte do velké mísy.
- Nalijte bylinkový olej na chléb a dobře promíchejte, aby se kostičky chleba rovnoměrně obalily.
Pečení
- Rozložte chléb na plech vyložený pečicím papírem v jedné vrstvě. To zajistí rovnoměrné pečení.
- Pečte v předehřáté troubě po dobu 10-15 minut, nebo dokud krutóny nejsou zlatavé a křupavé. Pravidelně je promíchejte, aby se rovnoměrně opékaly.
Dokončení
- Nechte krutóny vychladnout na plechu. Po vychladnutí budou ještě křupavější.
Tipy
- Pokud chcete krutóny s intenzivnější chutí, můžete přidat trochu parmazánu nebo jiného tvrdého sýra do směsi.
- Krutóny můžete uchovávat v uzavřené nádobě při pokojové teplotě po dobu až 1 týdne.
- Experimentujte s různými bylinkami a kořením podle vaší chuti. Můžete přidat například červenou papriku nebo česnekový prášek pro různé chutě.
Krutóny s bylinkami jsou skvělou přílohou k polévkám, salátům nebo jako samostatný snack. Užívejte si jejich křupavost a aromatickou chuť!